Eram zilele trecute la un supermarket, cu mâinile pline și cu micul Om atârnând sănătos în SSC (soft structured carrier)*. E amuzant de câte ori am fost oprită pe stradă să fiu întrebată de ce îmi atârn copilul în așa ceva, adică într-un sistem ergonomic de purtare. cu fața către mine și nu către oameni – oare chiar vreau să îmi sufoc copilul la piept? 🙂

Nu a fost o zi de somn în purtare, căci a crescut deja și nu mai ține șmecheria. Acum când e sus, purtată sau în brațe, nu mai doarme, ci …analizează.

De data asta, micul Om a observat tot ce a reușit în jur și apoi s-a uitat țintă la mine dând din mâini și din picioare. Am zâmbit cu un mititel semnal de alarmă pe fundalul minții, căci era una din acele zile în care îmi era oroare să duc un plâns de-al ei în public. Uneori e dificil să mai gestionezi un plâns (urlet) public care vine la pachet cu privirile deranjate și îndrumările străinilor despre cum să o alin. Am ajuns cu brio la casa de marcat și ne-am așezat liniar și cumințel în coadă. Ea m-a fixat cu privirea ei perfect limpede și curioasă și am început să conversăm natural, ochi în ochi, așa cum de multe ori o facem. A fost un moment de încapsulare, de bulă perfectă, în care privirea ei mă umplea și vocea mea o îmbrățișa. Nu am mai simțit nici greutatea rucsacului din spate, nici a ei, nici măcar a corpului meu. Conectare completă. Când am început apoi să îi recit despre țânțarul de sub frunza de arțar, s-a luminat la față, aprinzând toate luminițele din ochii ei prezenți și dezvelindu-și gingiile netede fără urmă de dinte, într-un zâmbet perfect.

Am fost observate de toată coada de la casă și invitate rând pe rând în față, înaintea tuturor. Eu mă uitam cu jenă la ei, ei îmi ofereau admirație și compasiune. În 6 luni de viață purtată în sisteme ai micului Om, o singură dată am fost lăsată să merg înainte, la o coadă de facturi. Am stat la multe cozi, cu răbdare și respect, cerând prioritate numai când a fost nevoie. Acum a fost un moment surprinzător, care m-a încărcat de energie și încredere, în mine, în ceilalți, în lume.

Am continuat drumul spre casă turuind vesel repertoriul de versuri. M-am oprit brusc savurând un moment de “A-ha!”: micul Om tocmai învățase ce înseamnă să primești, simțindu-mi starea de bine din tonul vocii, respirația entuziastă și mersul săltăreț, A mai învățat de la acea banală coadă de supermarket că lumea asta are compasiune, respect, susținere. Învățase despre politețe, despre comunitate, despre empatie. Și nu a trebuit ca eu să fac nimic extra. Eram îndeajuns.

Da, a fost un reminder clar că purtatul copilașului nu îi oferă doar siguranța brațelor mamei. Ci îl învață mult mai multe despre mediul în care trăiește, printr-un vehicul uman plin de experiențe: adultul care îl poartă. Învață cum să citească mediul (din felul în care se mișcă și privește purtătorul), cum să îi răspundă (din vocea, tonul vocii și comportamentul purtătorului), identifică persoanele apropiate și necunoscuții, învață despre natură și mișcare indiferent de temperatura de afară, despre realitatea firească și banală a pătrunjelului cumpărat săptămânal din piață.

Și în final, lecția reiterantă și cea mai importantă pentru mine: sunt îndeajuns. I am enough. Copiii chiar învață de la părinții lor stând aproape de ei. Nu e necesar să îi explici sau să îi narezi viața copilului. El vede, citește și înțelege și lucrurile din jur și cele de care ești conștient, dar și despre cele inerente ale cotidianului și ale vulnerabilității umane, căci suntem plini de emoții și simțire.

Și asta îmi întărește din nou credința că singura mea datorie este să fiu cea mai bună versiune a mea, în fiecare zi.

Este Săptămâna Europeană a Bebelușilor Purtați, ocazie cu care puteți testa și afla noi informații despre purtare. În Cluj, joia asta de la ora 17.30, are loc un seminar tare frumos, Alăptarea în sisteme de purtare. Intrarea este liberă, înscrierea se face aici.

Foto: arhiva personală


*Despre  experiența cu sistemele ergonomice de purtare voi scrie într-un articol separat, pentru mai multă claritate și detalii pe vârste și tipuri de sisteme.

Sling cu inele, bebeluș de 3 săptămâni – reglajul nu era îndeajuns de tensionat însă

Share: