Cum știi că ești “mamă de sacrificiu”

Cu sinceritate, uită-te în urmă, în trecutul nostru, și vezi câte modele de mame de sacrificiu ai.

Am făcut azi exercițiul ăsta. Și e atât de clar acum! Mama care multă vreme a trăit pentru copii, și nu pentru ea. Acum abia a învățat că sunt și altfel de bucurii, precum concediile în cuplu 🙂 Bunica care trăia pentru bărbatul ei atât de bun și muncile nesfârșite ale unei case cu 9 copii. Apoi, e destul să ieși în parc și să asculți cu claritate ce vorbesc adulții: Da, pentru ei trăim, să fie copiii fericiți și sănătoși. Asta e cea mai frecventă frază, care apare ca o concluzie inerentă la o r i c e discuție, că vorbești despre concedii, sau despre o banală cremă de soare.

Ce credință puternică am cumpărat bine mersi și am instalat-o și eu în creierul meu! Nici nu aveam habar de ea. Azi într-o discuție terapeutică a trebuit să întreb direct: ce înseamnă să te sacrifici? Înainte de a fi mamă puteam răspunde imediat.

Da, cred că știi deja: înseamnă să te dăruiești atât de mult, încât să uiți complet de tine. Să uiți să ai grijă de tine, de corpul tău, de sufletul tău, de ceea ce te bucură și te încarcă.

În primele luni de viață ale bebelușului sunt convinsă că e sănătos să te dăruiești, împreună cu tatăl dacă este posibil. Și să te dăruiești cu totul noului tău rol, nu noiii ființe și nevoilor ei întru totul, căci prin naștere treci și tu, chiar dacă nașterea este a noului Om. Însă da, e nevoie să fii acolo ca să poți învăța repede plânsul său, mișcările sale, nevoile sale. Căci el e manualul tău de părinte, nu o carte sau un blog.

Poate îți spui acum în mintea ta „Prostii! Și dacă nu fac eu de mâncare, și nu spăl vase și nu ridic copilașul în brațe când plânge, și nu îl scot afară și nu mă ocup de el zi și noapte, cine o va face? Și dacă nu fac toate astea, ce mai înseamnă să fii mamă, să fii părinte?” Și ai și tu dreptate.

Eu cred că fiecare are un barometru interior care îi spune când să se oprească, când să se uite la nevoile sale și care sunt situațiile în care nevoile copilului sunt 200% mai importante, momente pentru care vei avea nevoie de resurse proaspete. Și te încurajez să ai mare încredere în barometrul tău interior. Iar pentru asta ți-am pregătit iar niște întrebări pe care să ți le pui ca să vezi tu singură unde te afli în relația cu tine și cu copilul tău. Ca de obicei, în continuare îți voi împărtăși și răspunsurile mele, poate ajută.

Înainte vreau să subliniez ceva: avem în noi puterea de a munci, de a ne dedica, până când nu știm că nu mai putem. Până când ne spune corpul că nu mai putem, până când ajungem în pragul crizelor de furie, torent emoțional, sau colaps fizic. Cum știi când nu mai poți?

Tu ai nevoie de tine să fii bine. Iar copilul tău are nevoie de un părinte sănătos și fericit. 

Iată și întrebările de barometru interior pentru autosacrificiu:

În ritualul (programul) tău zilnic, ai un timp dedicat pentru tine? Cât este acest timp? Ce alegi să faci în timpul acesta? 

Eu am momentan 20 de minute dimineața singură, 25 de minute de yoga cu Emma lângă mine peste zi, și orele de scris sau citit după 22.00. Este un timp pe care mi l-am luat conștient și voit doar de vreo 2 săptămâni încoace, aproape zilnic. După aproape 10 luni! Sigur că am mai avut pauze fără copilul meu lângă mine, dar nu îmi luam timp să respir zi de zi, acolo unde CHIAR aveam nevoie.

Ce activități poți pune pe pauză și când? 

Una din marile mele provocări este gătitul meselor ei în mod special. Iar acestei activități îi pun pauză ori de câte ori pot. Așa am căutat și am găsit un loc sănătos și ok ca preț, astfel că odată pe săptămână mâncăm într-un bistro. Avantaj extra: micul Om a învățat multe noi abilități sociale 🙂

Ce îți plăcea să faci înainte de a fi mamă?

Să citesc și să mănânc înghețată. Să dansez și să merg la cercuri de feminitate. Să merg la concerte live cu prietenele mele. Să uit de mine într-o cafenea, lucrând. De curând am reluat aproape toată lista și sunt mândră că am reușit asta, deși a fost foarte greu. Am o prietenă care mi-a zis mai de mult că nici nu își amintește ce obișnuia să facă din plăcere, așa pur și simplu, fără un motiv anume (bani sau pentru cineva), când nu era părinte (în urmă cu 6 ani). E o mamă care mă inspiră în fiecare zi. Nu am înțeles atunci ce mi-a spus, dar am luat cu mine afirmația ei. Cred că se pot schimba multe valori, preferințe și priorități când gândești pentru mai multe ființe umane decât una singură. Dar nu uita de cea mai importantă: TU.

Ce îți lipsește cel mai mult de când ești mamă?

Să citesc singură, într-o cafenea sau pe iarbă.

Ce îți aduce fericirea, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul tău?

Dansul. Libertatea și umorul.

Ce îți dorești pentru copilul tău?

Lista e lungă și începe cu: Să știe să își susțină coerent tot ce ține de ea (valorile, visele, dorințele, părerile, drepturile, spațiul) în fața oricui, cu asertivitate și empatie. Să pună limite sănătoase în relații, să se cunoască bine, să aibă claritate și perseverență, simțul umorului și drag de viață.

Este viața ta un exemplu pentru ceea ce îți dorești pentru copilul tău? 

În cazul meu, nu. Încă învăț alături de ea. Și e ok așa, targetul meu ca mamă este să fiu conștientă de punctul în care mă aflu.

După cum vezi nu am întrebat nicăieri despre rolul tău de mamă și cum îl vezi. Sunt sigură că știi asta deja și că ai o listă mentală proprie despre cum să fii. Dar ceea ce va învăța copilul tău despre viață și despre relația lui cu viața, este ceea ce trăiește el: modul în care părinții săi sunt fericiți, va fi modul în care el însuși își va crea fericirea.

Cu sinceritate, ești fericită atunci când uiți de nevoile tale?

La final, reiau întrebarile în calup, să le poți copia în telefonul tău și să îți răspunzi în scris dacă vrei. Așadar:

  • În ritualul (programul) tău zilnic, ai un timp dedicat pentru tine?
  • Cât este acest timp?
  • Ce alegi să faci în timpul acesta? 
  • Ce activități poți pune pe pauză și când?
  • Ce îți plăcea să faci înainte de a fi mamă?
  • Ce îți lipsește cel mai mult de când ești mamă? 
  • Ce îți aduce fericirea, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul tău?
  • Ce îți dorești pentru copilul tău?
  • Este viața ta un exemplu pentru ceea ce îți dorești pentru copilul tău?

Așa cum copilul tău are nevoie de conectare cu tine, de timp special cu tine, de atenția ta nemărginită pentru anumite momente, așa și tu ai nevoie de conectare cu TINE. Permite-ți să te iubești.

Te îmbrățișez,

Cătălina

Share: