Am acasă un scai adorabil. Are ochii albaștri, obraji bucălați și pupabili, piele fină și piciorușe lipăind pinguinește în urma mea în toată casa.

Când nu e în spatele meu, e în brațele mele. Când nu e lipită de mine, găsește alt umanoid de care să se prindă scai. E drept are și lipici la oameni. Scaiul ăsta adorabil are 13 luni de viață veselă și doi admiratori care o iubesc până la Lună și înapoi de câteva ori.

Dar uneori e prea mult chiar și pentru mine, kinestezica și afectuoasa familiei. De mai multe ori pe zi aș vrea să îmi folosesc ambele mâini într-o cratiță sau pur și simplu să fiu doar eu cu mine în spațiul meu personal. Fără două mânuțe pufoase agățate de cracii mei sau de gâtul meu. Mi-am zis că trebuie să găsesc o soluție, acum e tot mai independentă fizic și are loc de explorare. Cum o încurajez pe ea să se dezvolte singurică, iar eu să am 20 de minute regale de a spăla pe jos în patru labe iaurtul pictat pe podea?

Așa a apărut #rețetalui20 🙂 De azi încolo veți găsi pe blog categoria rețeta lui 20′ în care voi pune articole scurte cu imagini și what to do. Sigur vor fi activități pe care le mai găsiți și în altă parte, online sau prin cărțile Montessori. Pe pagina de Facebook a blogului și Instagram veți găsi direct imaginea cu “ingredientele”.

Cum s-a întâmplat acum

Am avut un drum până la un magazin mare de bricolaje și materiale de construcții. Am căutat ceva cu capac ca să exerseze micul Om închisul și deschisul recipientelor. Am dat de o cutie de metal, ușoară și sigură. Apoi am căutat și ceva de băgat și scos din ea. Criteriul era să fie obiecte mărunte și multe, pe care să le poată roade, fără pericol și pe care să nu le poată înghiți. Am dat de o punguță cu cepuri.

Ajunși acasă, am așteptat momentul potrivit, în care ea să aibă răbdare și atenție. I-am spus să se așeze în fund, i-am desfăcut ambalajele și capacul cutiei și i-am zis: te rog să pui astea (cepurile) înăuntru (în cutie). Și am stat prin preajma ei, să o urmăresc. A fost fascinant! Cu mânuțele ei mici și ochișorii concentrați, a luat unul câte unul din pungă și a introdus în cutie. Apoi le-a pus pe toate cu pungă cu tot, apoi a tot exersat să le scoată și să le pună în capacul cutiei (făceau și zgomot ușor).

Cost total: 19,50 de lei și niciun cuțit în aer (cum am pățit cu o zi înainte când s-a bucurat să fluture ditamai cuțitul prin fața nasului ei mic)

Câștig total: 20 de minute de concentrare și exersare motrică pentru ea și 20 de minute libertate pentru mine

Astăzi am trecut la next level ? Într-un capac de la un borcan de plastic transparent am făcut o gaură (cutia o aveam de la un desert). M-am așezat cu cutia lângă ea, am luat cepurile și i-am arătat cum să umple cutia transparentă. Și joaca ei de lucru a început. A făcut iar tot felul de combinații, înăuntru-afară, împrăștiat-strâns, ros-lins ?

Misiune îndeplinită! 

Dacă aveți nevoie de 20 de minute de respiro, poate fi o soluție și pentru voi. Doar uitați-vă prin casă la ce materiale uzuale aveți de folosit pentru#rețetalui20 Desigur, important este să fie obiecte neaspirabile și cu care să nu se rănească.

Share: