Deloc nu îmi plac articolele astea sfătoase despre ce să faci și cum. Am scris rândurile de mai jos pentru un curs în pregătire, dar vi le las aici pentru că mă roade tare. Că nu știm să sprijinim, fără să invadăm spațiul cuiva. Că am uitat cum e să fii vulnerabil și blând. Că am uitat că nașterea nu e ca o nuntă unde sunt toți prezenți și dansează prin salon cu lăuza. Până și la o nuntă mergi numai dacă primești invitație. Că faptul că ai un cadou pentru „cel mic” nu e bilet de intrare la copil. Deși gândul tău către el va fi apreciat. Și nici faptul că ești parte din familia extinsă nu îți dă un drept suprem de a năvăli peste mama cu sânii pe afară, care abia se obișnuiește cu lipsa de intimitate și haine murdare de lapte.

Recomandările de mai jos sunt inspirate de multe povești din jur despre nașteri, dar mai curând cred că vin din considerația mea profundă pentru noile mame. Tare visez că într-o zi ne vom întoarce în comunități de sprijin și susținere, unde mamele noi și tații, în loc să fie măsurați și judecați, ori ajutați cu „lasă că știu eu mai bine”, vor fi înconjurați de blândețe și sprijin necondiționat. Nu vă supărați pe articolul ăsta. Doar gândiți-vă așa: cum ar fi să ieșiți dintr-o operație de apendicită sau o extracție de măsea și toată lumea să spună ce apendice frumos ai avut? Sau ce minunată trebuie să fi fost măseaua aia. Fără să te mângâie nimeni, fără să te încurajeze, căci te așteaptă o perioadă de recuperare fizică, dar și psihică… Nou-născutul are tot ce are nevoie: mama și tatăl lui. Ei sunt lumea lui întreagă și tot ce are el nevoie să supraviețuiască cu bine. De părinți e necesar să avem grijă.

Nașterea este un moment minunat, nu doar a bebelușului, ci și al părinților. După luni bune de așteptare, și planificare a nașterii și al primelor zile împreună cu bebelușul, a camerei bebelușului și locului minunat în care noua familie urmează să crească împreună, momentul nașterii este unic pentru fiecare mamă, pentru fiecare copil, și pentru fiecare tată.

Ca bunici sau prieteni apropiați, putem să sprijinim mama prin câteva lucruri simple și ușoare. Cu toții suntem nerăbdători să îl vedem pe cel mic, să ne minunăm de proaspătul om și să ne bucurăm împreună cu părinții. Dar uităm foarte repede de părinți.

Ce omitem adesea e faptul că nașterea nu este ceva simplu, ușor, și lipsit de emoții. Se întâmplă de milenii întregi, cu toții ne-am născut, și câțiva dintre noi au dat naștere. Asta nu face evenimentul nașterii banal, și nici nu diminuează efortul prin care mama și bebelușul au trecut.

Vă propun câteva idei de sprijin, de care fiecare mamă se va bucura, indiferent de modul în care a dat naștere. Sunt cuvinte mici, dar de mare ajutor pentru ambii părinți. Las lista deschisă și vă invit în comentarii să completați și voi 🙂

 

  1. Laude. Amintiți-i mamei cât este de frumoasă! Cât de bine arată, chiar și în pijamalele de spital, cât de curajoasă a fost și cât de frumos se recuperează. Lăudați copilul, fără să spuneți cu cine seamănă.

Câteva fraze utile ar putea fi:

  • „Arăți atât de bine!”
  • „Ce frumos îl ții în brațe.”
  • „Mă bucur mult că deja mergi, după operație (dacă e cezariană).”
  • „Ai făcut o treabă grozavă.”

Dacă nu puteți merge în vizită la spital – unele mame preferă să aibă spațiu și să nu se întâlnească cu nimeni – trimiteți un mesaj de felicitări și încurajare. Adresați-i gândurile voastre mamei, nu micuțului. Cel mic se va bucura de gândurile voastre, printr-o mamă liniștită și fericită.

  1. Dăruiți ceva simbolic mamei

Dacă vă pregătiți să mergeți la spital, sunați tatăl mai întâi. El vă va putea spune dacă vizitele sunt deschise și când. Întrebați ce puteți să duceți și dacă nu primiți un răspuns anume, puteți să faceți un mic pachețel pentru mamă și bebeluș sau chiar doar pentru mamă. Va simți grija și atenția voastră și va simți că este apreciată pentru noul ei rol. În pachețel puteți pune o lumânare parfumată și o eșarfă drăguță sau o cutie de bomboane și o felicitare simpatică, o cutie de ceai bun și o pungă de migdale, orice ar transmite o stare de bine noii mame. Dacă sunteți la distanță, trimiteți un buchet de flori la adresa noilor părinți.

  1. Întrebați dacă puteți să le duceți de mâncare sau dacă au nevoie de scutece.

Uneori nașterea vine foarte repede și părinții nu apucă să își organizeze primele zile acasă. În primele zile cu bebelușul acasă, o supă caldă și gustoasă e un adevărat rai, de care mulți părinți nu apucă să se bucure, căci nu au când să gătească.

De asemenea, în vârtejul primelor zile, uneori lipsesc chiar cele mai necesare lucruri: scutecele. Întrebați tatăl ce număr și ce marcă de scutece folosesc și cumpărați un pachet cadou.

  1. Nu dați sfaturi.

Părinții devin părinți prin practica cu propriul lor copil. Nu este de ajutor nimănui să fie bombardat cu sfaturi despre cum se ține copilul, cum se hrănește, cum se face prima băiță. Aceste experiențe sunt unice, o singură dată faci asta pentru prima dată ca părinte și este important să fii încurajat, nicidecum să se aștepte de la tine că vei greși. Fiecare părinte știe ce să facă cu copilul său, chiar și atunci când are sentimentul că nu știe. Dacă mama sau tatăl cer ajutorul, îl puteți oferi, oferind în același timp și o încurajare.

  1. Ascultați-i

Atât mama, cât și tatăl, au nevoie de ventilare. Emoțiile ies cel mai constructiv prin comunicare, râs sau plâns. Întrebați „Cum te simți? Cum ești?” și apoi doar ascultați. Fără a spune „Ai așteptat atât, trebuie să fii bucuros/bucuroasă.” sau „Privește partea pozitivă, copilul e sănătos, asta e important!” Sigur că este important, dar mama și tatăl au nevoie să spună ceea ce au pe suflet, să nareze ce s-a întâmplat, să împărtășească experiența prin care au trecut.

  1. Evitați întrebările inutile

Nu e deloc de ajutor să întrebi sau să afli: Mănâncă bine? Cât doarme? Plânge mult? De câte ori îl cântărești? Stă doar în brațe? Răspunsul acestor întrebări nu ajută pe nimeni în NICIUN fel, de fapt.

Sunt doar câteva sugestii, sunt sigură că dacă ați trecut printr-o naștere, aveți mai multe idei 🙂 Vă aștept cu ele în comentarii. Mi-ar plăcea grozav să pornim împreună o mișcare de suport al noilor părinți, prin lucruri mici, dar care contează.

Share: