Onestitatea unei mame noi și un curs împreună

Văd tot mai multe mame și tot mai mulți copii, acum că sunt și eu mamă. Și majoritatea dintre noi suntem tot mai pasionate de dezvoltarea și creșterea copiilor, pentru că vrem ce e mai bun pentru copiii noștri și pentru cei din jur. E firesc. Creștem oameni mari de când sunt ei mici. Așa am fost crescuți și noi, cu bune și cu mai puțin bune. M-a amenințat o prietenă că trăiesc într-o bulă, într-un cerc restrâns în care doar noi suntem așa, dar „afară” ar fi altfel.

Eu continui să cred că și în afara bulei mele e la fel. Sunt tot femei, care trec prin aceleași valuri și provocări, mai conștient sau nu, dar cu același rezultat: schimbarea. Că un copil îți schimbă viața, o știm cu toții, și știm și în ce fel. Ori cel puțin bănuim.  Asta nu e ceva de speriat. Din contră, e doar o călătorie nouă, cu un pasager în plus și o resetare de responsabilități și valori. Ah, da, și cu un cu totul alt buget. Emoțional, de timp și financiar.

Însă ea? Ea, mama? De ea cine se ocupă? Care tur operator îi spune ce urmează să viziteze și cum are să se minuneze de momentele din pântecul nopții în care nu știe de câtă vreme își leagănă puiul? Ori când a mâncat ultima oară? Ori că se poate și altfel dacă o ia mai la stânga sau mai la dreapta? Că poate dacă va reuși să învețe cum să se simtă în siguranță și se va lăsa sprijinită, se va putea bucura mai mult de priveliștea unui om mic și plăpând care miroase așa de bine a lapte și a puritate? Că e firesc să nu doarmă ore legate pe noapte, să adune oboseală, să plângă, să râdă brusc, să fie confuză, tristă și uneori copleșită? Și că nu e nimic rău în asta. Și că trece… Că e la fel pentru multe mame. Dacă am împărtăși aceste experiențe ca pe ceva firesc și nu ca pe un eșec personal, atunci am fi mai apropiate una de cealaltă. Și mai blânde…

Am aproape 30 de ani, un copil de un 1 an și patru luni, o relație sănătoasă de cuplu de 8 ani, 10 ani de când fac dezvoltare personală pe mine, și 3 ani de când o fac împreună cu alții. Am o sumedenie de întrebări cu mine, multe cunoștințe validate de unii prin studii, de mine prin ceva experiență. Niște neuroni extra m-ar ajuta, căci i-am mai pierdut pe drum printre progesteron și oxytocină de la sarcină încoace. Și niște ore de somn legate, din care să mă trezesc cel puțin cu energia fii-mii.

Ce m-a surprins cel mai tare  ca mamă a fost să simt cât de imperfectă sunt ca om. Pote fi atât de dureros să fii sincer și vulnerabil cu tine. Rațional știm că nu există nimic perfect. Însă când am și trăit-o, în moduri repetate, am fost nevoită să îmi trag un scaun, să mă așez și să las frâiele controlului libere. Să mă abandonez emoțiilor și situațiilor, așa cum vin. Să le trăiesc fără să mă judec. Ca să pot vedea apoi clar. Ca să pot să las loc lucrurilor să fie. Să îndepărtez “zgomotul” din minte, programele automate, și să mă las în pace. Pe mine și pe cei pe care îi iubesc. Să nu mai vreau să schimb pe nimeni, în niciun fel. Declarativ am mai făcut-o și altă dată. Acum nu am mai avut încotro și am și făcut-o. Prin exercițiu constant…

Nu sunt mamă perfectă, iar femeie și om sunt în creștere de o viață și pentru o viață. Dar am energia și puținul necesar pentru a crea și a oferi un spațiu de blândețe și compasiune.

Când am devenit mamă mi-am zis “grozav! am ocazia să practic live tot ce mi-am dorit.” Să fiu acolo de la momentul zero al unui om nou, să îi fiu alături, să îi ofer, să mă ofer, să creștem împreună. Și așa am și făcut. Și apoi m-am trezit: și de spatele meu cine are grijă? De ce să fiu pe cont propriu în toată povestea asta?

Am dat timpul înapoi și m-am urmărit în sarcină, naștere și primele luni acasă cu noul Om. Eram curioasă, speriată, plină de întrebări, de emoții, de dorințe, de entuziasm, de propria mea imagine despre cum voi fi ca mamă. Un rol foarte frumos, pe care abia așteptam să îl îmbrățișez ca parte din cine sunt, nu ca ceea ce sunt cu totul. Dar nu mi-am recunoscut asta niciodată. Am început să merg la terapie, ca să mă înțeleg și să mă văd mai bine. Cred cu tărie că relațiile sunt cele care vindecă, că avem nevoie de o altă persoană, din afara filmului nostru, cu care să ne ventilăm, care să ne dea și o altă oglindă decât cea în care suntem obișnuiți să ne vedem. Pentru că în relațiile în care suntem implicați emoțional, ne împărtășim bagajele din spate și fiecare reacționează din cine își spune că este în propria lui minte, iar asta adesea nu ne lasă spațiul să ne vedem cu onestitate. Dacă nu avem relații adulte în care să ne vindecăm, relația cu copilul va scoate la iveală și va consuma și mai multe, ca să vindece.

Am dat timpul iar înapoi și toate mamele pe care le-am întâlnit, în sarcină sau imediat după, au trecut prin exact aceleași îndoieli. Și nu le-a spus poate nimeni: Draga mea, totul va fi bine. Va fi foarte bine.

Căci așa e. Indiferent de provocări, înveți din mers ce să faci. Însă uneori, ca să ne ferim de intruziune, de relații noi, de fricirile proprii, ne izolăm și plătim un cost emoțional poate prea mare.

Sunt o mulțime de tehnici, de practici, de informații care să ne ghideze și să ne sprijine să îmbrățișăm schimbarea asta de la femeia independentă (și poate overachiever) la femeia-mamă interdependentă de un om nou. Toate sunt accesibile individual și nicăieri într-un spațiu comun, de împărtășire și siguranță.

Așa că a apărut în mine nevoia de a crea acest spațiu. Aș fi vrut să îi dau un nume mai atrăgător și mai grăitor, dar el nu vrea să apară altfel decât așa: Curs de Mame Noi – pregătire psiho-emoțională pentru naștere și lăuzie.

Cursul ăsta a crescut în mine el singur, și iese la iveală de parcă ar avea propria lui viață. Așa că îl las în pace să se formeze cum vrea. M-am pus la dispoziția lui și s-a conturat în:

  • 6 întâlniri de 2 ore, o dată pe săptămână
  • 6 teme diferite, care ne trec prin: sarcină, naștere și lăuzie
  • meditații ghidate și exerciții 1 la 1
  • informații culese din experiență, cărți și câteva studii serioase
  • spațiu de siguranță și compasiune pentru a-ha!-uri și împărtășiri

Primul curs are loc în 7 decembrie. Al doilea Curs de Mame Noi începe în 15 martie 2018, iar înscrierea se va face printr-un formular postat aici: https://www.facebook.com/events/205635036851412??ti=ia sau direct aici https://goo.gl/forms/GMnco720LjitR0P83

Să nu uit: se adresează femeilor însărcinate, indiferent de vârsta sarcinii. Vă aștept cu drag!

Share: