Din nou, am avut o serie de călătorii, iar salvatoarele cărți și-au făcut treaba. Ba mai mult, am descoperit într-o benzinărie o hartă fascinantă, pe care ne-am așezat călare să explorăm continente și animale de tot soiul. Pe hartă am încăput 2 genunchi de adult, 3 corpușoare ghemuite de 1 an jumate și un căpușor de 6 anișori printre. E o hartă generoasă, bună de recomandări 🙂

Prima carte, din seria #cărțileEmmei de azi, este tare haioasă. E atât de răsfoită încât am fost nevoiți să o lipim pe alocuri. Emma îmi tot spune povestea ursului, cum „mioase” el și trebuie spălat. „Nu spălați acest urs”, editura Universul Enciclopedic, ne-a fost de ajutor și în perioada scurtă în care ea refuza să facă baie. O verificam de eticheta care spune „Nu spălați acest copil”, și sfârșeam printr-un joc de tăvălit și gâdilat în căutarea etichetei. Și apoi ajungea în cadă la spălat. Emma, nu cartea. O recomand pentru toate vârstele mici, cu precizarea că celor de 1-1,5 ani e nevoie să avem răbdare la citit 🙂 Și multă, multă intonație în lectura cărții. Mai ales că povestea permite și încurajează cititul pe voci diferite, cu multe exclamații și inflexiuni în voce. De aceea, noi o mai folosim și în perioadele când nu mai are chef de citit și căutăm împreună să revenim la pofta de carte. În timp ce ea se joacă, eu mă duc în locul de citit și mă minunez de poveste, citind cu voce tare sau interpretând emoțiile din ea.

A doua carte de azi este „Totul despre avioane”, o carte cu ferestre de tip „flip-flop”, recomandată de regulă copiilor peste 6 ani. Noi am luat-o pentru a o acomoda pe Emma cu ideea de avion și de a zbura. Imaginile sunt foarte sugestive și de ajutor în a ordona coerent ce se întâmplă din momentul în care ajungi în aeroport și decolezi, până la aterizare. Cartea explică în cuvinte foarte simple inclusiv cum funcționează un avion și cum poți face un experiment chiar acasă. Emmei îi place să observe diferențele dintre un avion și un elicopter, de exemplu, să ridice ferestrele de pe fiecare pagină și să imite suflul vântului sau al aripilor de avion.

Iată și marea descoperire, „Animale pe mapamond”, hărți pentru copii. Este portabilă, ușor de pliat și de întors pe toate părțile. Ne-a ajutat mult în mașină, am căutat multe animale și similarități între ele. Ne-a ajutat și acasă, ca activitate de grup. Am căutat animale anume (jocul nostru este „Ursuleeee, unde ești?” strigând așa până îl găsim pe pagină), sau numărând o anume categorie de animale și câte feluri sunt (câți urși, de exemplu). Harta este plastifiată și durabilă, iar pe verso are animale preistorice, perfecte pentru vârste mai mari și copii iubitori de dinozauri.

Sunt tare fericită de noile descoperiri când vine vorba de cărți. Cred că fiecare lume descoperită împreună ne conectează și ne unește, căci trăim emoții similare, experiențe împreună și ne punem întrebări noi cu fiecare carte citită.

Cartea voastră preferată pentru #împreună care e? 🙂

 

 

Share: