Iepurașul din #cărțileEmmei și alte noutăți pe tema prieteniei și a evenimentelor din viața unui copilaș

Recunosc, uneori mi-o închipui pe Emma bătrână, mirosind cărți și ieșind din librării cu brațe pline. Apoi îmi amintesc că va fi cum vrea ea și asta poate fi doar bine. Însă tare m-am bucurat acum să reinstaurăm lectura înainte de somnul de prânz și cel de seară cu #cărțileEmmei. De când cu înțărcarea blândă începută în ianuarie, credeam că e imposibil. Și totuși, cărțile și răbdarea mamei pot câștiga foarte mult teren. Iată recomandările indirecte ale Emmei de azi 🙂

Am decoperit 3 cărți noi, pe care le-am tot rulat „unantuna” (una întruna) cum zice Emma în ultima vreme. Aceste titluri, împreună cu „De ce plângem”, au migrat de pe noptieră, sub pătură, pe genunchi și apoi iar pe în brațe.

„La grădință” a fost decoperirea de maximă bucurie pentru mine. Cartea introduce copilașii prin cuvinte simple și ușoare și imagini plăcute, în ritualul mersului la grădiniță. Cine sunt adulții de acolo, care sunt activitățile copiilor, care este programul lor și cum se încheie acesta. Sunt menționate și emoții încă de la începutul cărții, când copilașul află că poate simți și bucurie și teamă în același timp, două emoții aparent contradictorii. Bucuria că se va juca cu mulți copii și teama de nou și de despărțirea de părinți. Apoi, autoarea reușește foarte ușor să regleze orice așteptare a copilului și orice emoție aparent „nesatisfăcătoare” social. Cum ar fi că, în general, copiii iubesc educatoarele de la grupa lor, dar este în regulă și dacă nu e așa. Desigur, autoarea este dr. pediatru Catherine Dolto, fiica celebrei psihanliste de copii Françoise Dolto. Cartea o puteți găsi la editura Cartea Copiilor, aici. Apreciez la ea că este format mic – tip A5 – și o putem citi culcate în pat, fără să îmi cadă din mână. Și ea o poate lua singură să o răsfoiască. Ce am făcut noi ca să fie și mai interesant, în pagina în care copilul Ștefan pune poza cu el pe peretele cu colegii de grupă, este un cui gol, unde am decis împreună că vom pune poza cu Emma. În acest fel, deja se imaginează alături de alți copii. Mai mult, de când cu această carte, la grădinița la care merge în întâlniri de socializare, ca pregătire pentru toamnă, a început să exploreze mai mult și să testeze inclusiv olițele și paturile 🙂 Exact ca în carte. O recomand mai ales părinților care își pregătesc copilașii pentru această etapă nouă din viața lor.

Următoarea carte a venit de la bibliotecă, adusă de o prietenă dragă la noi. „Ursulețul Beni și Rățușca Mac”, scrisă de Katja Reider și Tim Warnes, este o o poveste tare simpatică, ilustrată drăgălaș și prietenos pentru copii. Până și culoarea galbenă a cărții este atrăgătoare și invită la o călătorie între trei prieteni care pierd un zmeu și, în căutarea lui, ajung să facă o faptă bună. Ursulețul Benny, vulpița Roxi și veverița Ronți găsesc în aventura lor, un pui de rățușcă pe care în final, îl înapoiază familiei lui. Dialogul este amuzant și construit în jurul prieteniei dintre animăluțele simpatice. De exemplu, veverița Ronți nu mai poate alerga alături de prietenii săi, așa că ursulețul Benny o ia pe umărul său, astfel încât cei trei prieteni să își continue căutarea. Cartea este de la editura Univers Enciclopedic, colecția Junior. Pe Ursulețul Benny îl veși mai regăsi și în alte cărticele de la aceeași editură, astfel că, îl veți putea urmări în mai multe întâmplări.

Ultima carte de azi a fost o găselniță prietenoasă în explicarea întregii nebunii de dinaintea Sărbătorilor Pascale, legate de iepurași și vânătoarea de ouă. Cartea „Uite ce-a ieșit din ou”, a lui Margaret Wise Brown, e o poveste haioasă despre un iepuraș singuratic care găsește un ou. Încercând din răsputeri să spargă oul, iepurașul adoarme ostenit. Când, surpriză, o rățușcă reușește să spargă coaja și să iasă din ou. De data aceasta, rolurile se inversează și rățușca încearcă să îl trezească în fel și chip pe iepuraș. În cele din urmă cei doi se împrietenesc și din acel moment nu vor mai fi niciodată singuri. Poevstea este amuzantă, iar replicile scurte și mișcprile personajelor lasă loc părintelui să inventeze și mai multe onomatopee ca să facă lectura interesantă. Emma se prăpădește de râs cum îl imit vocal pe iepurașul care împinge oul cu lăbuța încercând să îl rostogolească. Propozițiile sunt scurte, astfel încât veți putea reține povestea și să o relatați apoi și în lipsa cărții, în drumurile cu mașina sau alte situații necesare 🙂 Și această carte este de găsit la editura Cartea Copiilor.

Voi cu ce cărți vă pregătiți pentru iepurașul ce vine?

Share: