De ce cărți ne mai folosim pentru joc și conectare – idei bune de cadou 0-4 ani

Din seria #cărțileEmmei, revin după multă vreme, doar ca să vă povestesc pe scurt ce ne-a ajutat pe noi să ne reconectăm în ultima vreme.

Da, știm, Sărbătorile sunt prilej de scos emoții și frustrări – tot ce au adunat copilașii la grădiniță și școală, iese acum. Căci stăm împreună, intrăm într-o rutină diferită, busola tuturor e dată peste cap. Avem vizite, mergem în vizite, ieșim la zăpadă, vrem să mai și gătim ceva bun, să gătim casa… Fiecare membru al familiei are un plan diferit, iar negocierile sunt în toi.

Mai mult, noi suntem în noua dinamică, de la 3 la 4 suflete, fiecare om cu nevoia lui. La 2,5 ani, Emma învață să fie sora mai mare, Patrick dibuiește care e treaba cu lumea asta în care a poposit, iar noi, părinții, învățăm să jonglăm cu noutățile. Așa că focusul nostru acum este pe cum să avem grijă mai bine unii de ceilalți.

Ne-am ajutat și de data aceasta de cărți. Cum spunea Bianca Mereuță, nu există cărți nepotrivite pentru o anumită vârstă. Cartea e doar un subiect pe care noi, adulții, îl folosim pentru poveste.

Ei bine, de vreo 2 luni încoace, noi explorăm “extremele”: cărți minimaliste și cărți pline de detalii.

Azi, despre trei cărți minunate de la Editura Casa.

“La drum cu avionul” este de căpătâi din seria cărților cu detalii. Ne-am folosit de ea pentru a repovesti toate călătoriile cu avionul făcute împreună. Am corelat fiecare detaliu din carte cu câte un amănunt din zborurile la București “când erai tu mică, mică și te țineam în sistemul ăsta”, din zborul către Belgia și toate aventurile avute acolo. “Mami, tu și cu mine, am fost în Berlin la Mara! Tati nu, fără tati. Eu și cu tine mami!” Și așa au început propriile ei povești și întrebări: “Și când ne-am urcat în avion cine mai era acolo? Și doamna din spate mi-a dat o portocală! Știi, mami, știi? Și cine ne-a așteptat când am aterizat?” După ce răspund la acest șir de întrebări, ea continuă: “Și cu Alina am mers cu trenul la ea acasă! Mami, eu nu mai știu trenul ăla. Cum era?”

Trecem la a doua carte, unde îi urmărim pe Iulia și Nicu în prima lor călătorie cu trenul. “La drum cu trenul” arată mai degrabă trenuri diferite de ce vedem la noi, însă ilustrațiile sunt un reper foarte bun pentru a pregăti copilașii pentru călătorii. Mai mult, cum doi din prietenii Emmei au o pasiune pentru trenuri, ea e foarte încântată să le arate cartea ei și să le spună “Uite, uite, așa arată o gară adevărată”.

Cea de a treia carte-instrument este din seria cu titlul “Caută și găsește”. Noi avem “Unde trăiesc animalele”, despre aventurile la țară, însă găsiți și cu alte teme. E foarte distractivă, căci inventăm tot felul de jocuri pe seama ei. Unul este ca și îndemnul din titlu, iar ei îi place așa mult, încât vine cu cartea după mine și întreabă pe un ton jucăuș “Maaaami, ești sigură că poți găsi puiul de pisică portocaliu?” Ne amuzăm teribil împreună.

Ce ne place la cărțile-surori, cum le numește Emma:

⁃ au culori plăcute și prietenoase, chiar dacă sunt detaliate, paginile nu devin obositoare

⁃ au multe detalii pe care copiii le pot explora la nesfârșit chiar și fără un adult lângă ei (după câteva lecturi împreună)

⁃ claritatea și fidelitatea ilustrațiilor îi ajută pe copilașii mici, cărora le place concretul, să coreleze imaginile cu concepte din viața lor

⁃ au text puțin, care încurajează interacțiunea cu cartea

⁃ au dimensiunea perfectă pentru poala unui copilaș în scaunul de mașină

⁃ paginile sunt cartonate, sunt ușor de păstrat pe termen lung, dar și ușor de folosit pentru copilașii de 9-12 luni, care au motricitatea grosieră (abia învață să dea paginile)

Dacă aveți în jur copilași de 0-4 ani, vă încurajez să le oferiți cadou, căci sunt o resursă grozavă de explorare. Le găsiți la Editura Casa la reducere împreună, sau în librării la preț întreg (pentru cadouri urgente, eu le-am găsit last minute în Cărturești).

Momentan, pe noi ne ajută și când mezinul e alăptat, iar sora lui vrea să stea lângă mine – pot interacționa ușor cu ea în continuare, ea fiind suficient de preocupată de cărți, încât să evităm momentele de gelozie, dacă nu avem resurse să le ascultăm.

În perioada aceasta ocupată pentru părinți, cu vacanțe pentru cei mici, vouă ce cărți și jocuri vă vin în ajutor?

Share: