Minunatul Fram, prietenul celor mici, în cele mai bine documentate cuvinte

Când mă gândesc la Fram, ursul polar, îmi amintesc coperta cărții cu pagini gălbui, a lui Camil Petrescu, din colecția „Biblioteca pentru toți”. Banda aceea bleu din partea de sus a paginii și dedesubt un uriaș urs pe o bicicletă minusculă. Și odată cu cartea asta îmi amintesc de o Cătălina mică, în biblioteca cartierului din orașul natal, cum mergea timidă și strânsă în ea, cu pași mici și cât de repezi posibil, cum îi bătea inima de fiecare dată când intra cu întârzierea celor trei săptămâni, cu un teanc greu de cărți strâns la piept și un rucsac Wilson băiețesc prea mare pentru corpul ei.

Am căutat mult un Fram potrivit pentru vârste mici și în sfârșit l-am găsit! Colecția „Lumea lui Fram”. Mai mult, colecția este un mare ajutor părinților, în însoțirea copiilor și emoțiilor atât de copleșitoare și noi.

Cărțile cu Fram sunt adorabile și foarte, foarte bine făcute. Nu asta a fost și prima impresie. Erau surprinzător de voluminoase și grele când le-a adus curierul și după o răsfoire rapidă, grafica și cuvintele mi-au părut prea simple și explicite, așa că le-am lăsat deoparte fără prea mult interes. Până când…

L-am surprins pe mezinul de doi ani și o lună răsfoind cu maaare răbdare pagină cu pagină. 236 de pagini, până la final. Stătea în fund, cu uriașa carte între picioare, uitându-se cu mare atenție la detaliile grafice. Când a venit seara, a cerut să citim cartea și nu a renunțat niciunul din ei până nu am citit-o integral. „Aventurile lui Fram ursul polar” – Cartea 1. Cartea este frumos scrisă, și pe îndelete, astfel că cei mici pot urmări cu ușurință firul narativ, care se construiește treptat cu mai multe personaje și experiențe, pe care le integrează firesc. Ca orice copil în creștere, care are tot mai multe curiozități și achiziții, Fram descoperă lumea crescând dintr-un urs-copilaș într-un urs-adult care se întoarce acasă.

Apoi, într-o discuție cu Emma (4,5 ani) despre aurora boreală mi-a zis că știe despre acest fenomen din cartea cu „ursulețul care descoperea iarba cu uimire pentru prima oară”. Nu apucaserăm să discutăm cartea, a prins-o și ea odată cu fratele ei. Ea singură și-a amintit de ursulețul alb care nu știa ce sunt pietrele și care “a plecat cu circul din noaptea lui polară!” Ne-am reîntors să răsfoim cartea. L-am urmărit din nou pe micul Fram, crescând aproape de mămica lui, în siguranță, și apoi desprinzându-se de ea treptat pentru a explora lumea. Felul drăgălaș și amuzant în care descoperă Fram lumea – numind înghețata „zăpada asta colorată și dulce” – aduce copiilor metafore simple și trezesc curiozitatea, dar și întrebări năstrușnice. Mai târziu, micul Fram ajunge la circ, întâlnind tot felul de animale. Am avut astfel ocazia să vorbim despre circ astăzi, despre drepturile animalelor și cum circul cu animale astăzi este interzis în multe țări din lume.

Ceea ce e interesant și de mare ajutor este că fiecare volum din „Aventurile lui Fram ursul polar” – Cartea 1 și Cartea a 2-a – este împărțită în 5 povești, fiecare despărțită de un intercapitol Știați că… de curiozități despre animale, popoare și civilizații, anotimpuri și geografie, astfel că lectura devine o bogată resursă de explorare și învățare pentru copilași.

Și nu se termină aici. Fram-copil are mai multe călătorii, în spatele cărora stă un psihologcare a scris seria de dezvoltare emoțională. Noi am citit FRAM în lumea emoțiilor și a întunericului, carte pe care am nimerit-o în cel mai bun moment posibil. Ne străduim de o vreme să o pregătim pe Emma pentru a face transerul de la co-sleeping la patul propriu. Oricât ne-am folosi de exemple, jocuri și povești, până acum a refuzat vehement. FRAM în lumea emoțiilor și a întunericului conține două povești, amândouă având ca temă centrală frica. În prima poveste Fram este alături de prietena lui, Ana, care trăiește mai multe emoții de teamă, uimire, bucurie. La finalul poveștii, copiii și părinții sunt antrenați într-o discuție despre emoții, cum le recunoaștem și cum arată ele pe chipul celorlalți. În cea de a doua poveste, frica este a lui Fram, căruia îi e teamă să doarmă singur din frică de întuneric. Mama-om, cea despre care știm că l-a adoptat din prima carte de Aventuri, îi este alături să învingă frica, ajutându-l să stea cu această emoție. Vorbind despre ea, desenând, numind-o și transfromând-o într-un personaj, inventând un joc de apărare a umbrelor. La final, părinții au câteva explicații specifice pentru fiecare metodă pe care mama i-o oferă. Această carte este de un mare sprijin părinților, cu soluții practice și idei bine documentate, dar și simplu de pus în practică, despre cum pot fi alături de copiii lor când trec prin emoții grele precum frica.

Mă bucur tare mult că l-am readus pe Fram în casa noastră. Recunosc, cel mai mult mă bucur de seria “dezvoltare emoțională”, nu doar că mă ajută pe mine cu idei și activități împreună cu Emma și Patrick, ci și că fiindu-le citite de bunici, învață și ei împreună cu nepoții, că emoțiile sunt binevenite și că știm ce avem de făcut și cu cele mai dificile dintre ele. Un cadou minunat de pus sub ghetuțe ori sub brad. Chiar și sub bradul prietenilor 🙂

 

Share: