Surse și resurse

Cred foarte mult în comunitate și trib. Relațiile sociale semnificative sunt un factor de fericire în viețile noastre, deși acordăm tot mai puțin timp acestora. Această pagină este o împărtășire a relațiilor pe care le-am regăsit importante, cu specialiști, cărți, cursuri sau elemente de well-being. 

Aici veți regăsi surse și resurse video sau link-uri utile mamelor, și nu numai. Pe perioada sarcinii și imediat după, am căutat să îmi ajut corpul și psihicul să fie cât mai în formă posibil, fără prea mult efort. Căci da, prefer să dorm și să stau la ceaiuri și cafele cu cărți și prietene bune 🙂

Îngrijire de sine pentru mame

Yoga Pregnancy cu Katy Appletone – 4 episoade a câte 10 minute, ușor de urmat. Iar Katy pe care o veți vedea în video e ca o limonadă serenă într-o zi călduroasă de vară care inspiră la calm și zâmbet. Ajută la respirație și o stare de bine. Nu sunt fan mișcare, dar aceste video-uri simple m-au ajutat enorm.

Yoga with Adrienne, Revolution:31 days of Yoga – un program de făcut acasă, cu o altă femeie care inspiră. Modul firesc de a comunica și felul în care numește mai mereu cu simplitate posturile și invitațiile la a fi prezent, te face să crezi că faci ceva foarte ușor și dacă picură broboanele de pe tine.

Lectură plăcută, utilă în parenting

Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman – am mai scris despre el aici. Este util și are idei firești, la care eu una nu m-aș fi gândit neapărat dar care au fost de real folos.

Soluții blânde pentru somnul liniștit, Sarah Ockwell-Smith – despre așteptările realiste de somn și idei despre rutina de somn, pe categorii de vârstă 0-2 ani

În brațele mele și dincolo de ele, Mayiam Bialik – despre adaptarea la un parenting blând, și citirea bebelușului și nevoilor lui (alăptare, sisteme de purtare, alimentație, afecțiuni de bază tratate acasă, practic acoperă cam tot, în linii de basic)

Creierul copilului tău, Dr Daniel Siegel – despre cum îl ajutăm pe copilaș să creeze o punte între sistemul limbic și partea rațională a creierului, înainte ca partea cognitivă să fie suficient dezvoltată. Altfel spus, despre cum poate integra experiențe emoționale puternice cu ușurință. Un fragment din carte regăsiți aici.

Cursuri pentru mame și părinți

Programul parental Cercul Siguranței – îl regăsiți aproape în orice oraș. Cursul presupune o serie de întâlniri cu o persoană formată în Cercul Siguranței, cel mai probabil un psihoterapeut sau un consilier. Este un program de intervenție timpurie pentru părinți și copii, cu scopul de a forma o relație de siguranță părinte-copil. Îl recomand fiecărui părinte, căci sintetizează foarte simplu și clar, printr-un desen, explicat de-a lungul întâlnirilor, despre nevoile copilului între 0 și 6 ani și cum să le citim cu ușurință. Despre program puteți citi pe site-ul internațional al acestuia.

Curs de Prim Ajutor Pediatric – un curs pe care îl recomand părinților în primele luni de viață ale copilașului. Vorbește despre îngrijirea bebelușului, schema minimă de îngrijire în caz de febră și care sunt situațiile necesare de mers în secțiile UPU. Este un curs de alfabetizare în sănătate, esențial pentru urgențele mici. Cum ar fi: ce facem când se îneacă copilașul, cum scădem febra până la aplicarea antitermicelor (siropuri sau supozitor), ce facem în caz de arsură sau alte accidente casnice. Cred că este util după nașterea copilului, de la aproximativ 3-4 luni încolo, când mama și-a regăsit ritmul cu bebelușul și adună o listă suficientă de întrebări 🙂

Site-uri și bloguri cu informații practice

Parentingwww.otiliamantelers.ro – Otilia Mantelers este instructor Hand in Hand Parenting și scrie despre Joc și Emoții, în mod direct: cum te poți juca pe o temă anume, cum ar fi frica copilașului – cum îl ajuți să treacă de ea. Sau cum „recuperezi” relația cu copilul prin joacă. Are multe idei de joacă și jocuri, pentru vârste diferite.

Autodiversificare: www.mamamag.ro – Alina a structurat foarte clar blogul, este ușor accesibil, cu rețete simple, dar și elaborate, pentru copii și familie.

Cuplu: Școala pentru Cuplu – Un proiect conceput de psiholog Domnica Petrovai, cu articole și cursuri despre relațiile sănătoase și fericite de cuplu.

…lista e în continuă dezvoltare, și e deschisă oricăror propuneri. Promit să le verific eu însămi mai întâi 🙂